Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
Kőrösi Galéria  2023. Április 18.  Kedd  18:00 óra

A portréfestő Gerzson

Gerzson Pál festőművész (1931- 2008)

Az elmúlt évtizedek meghatározó és sokoldalú alkotója volt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1953-ban végzett Gerzson Pál. A táblakép-festészet mellett a képzőművészet egyéb területein is jelentős munkákat készített, így gobelinterveket, faintarziát, zománcot, üvegablakot. De az ő terve alapján készült el a parlamentben álló, közel két méter magas, a Herendi Manufaktúra által készített váza is.

Jelentős volt pedagógiai tevékenysége is. 1960-tól folyamatosan oktatott az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán. Mestere volt számos ma alkotó kiváló képzőművészünknek.

Szellemi-művészi örökségét a 2012-ben alapított és nevével fémjelzett Gerzson Pál Művészeti Alapítvány gondozza.

A magyar piktúra történetében, és kultúrtörténeti szempontból is egyedülálló portrégyűjteményt tekinthetnek meg most az érdeklődők. Életének késődélutánján Gerzson Pál közel száz barátjának, kortárs művésztársának és családtagjainak vonásait örökítette meg az utókornak. Ez a szám nemcsak portréfestészeti szempontból kiemelkedő teljesítmény, hanem életművi beágyazottságát tekintve is különleges fordulat. Gerzson fiatalkori figurális alkotásait igen hamar felváltotta az absztraháló formaszerkesztés iránti vágy. Művészetének esszenciális karaktere lett a geometriai absztrakció, amely sajátos színharmóniákkal és árnyéktechnikákkal kiegészülve egyedivé és azonnal felismerhetővé tette műveit. A nonfigurális formajáték Gerzson számára a legnagyobb művészi kaland volt, ebből alkotva született meg a Gerzson-stílus. Későbbi életszakaszában visszatért a figurális ábrázoláshoz, és kedélyes beszélgetések, irodalmi találkozások, filozófiai mélységű gondolatok során örömmel adta át magát a portréfestésnek.

A kiállítás megtekinthető május 11-ig.Jegyár:
A belépés díjtalan!
A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom