Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
2023. március 31.  Péntek  00:00 óra

II. Kőbányai Filmszemle - néhány tanács a filmkészítéshez

Kedves Pályázó!

Azt szeretnénk, hogy mindenki, aki indul az II. Kőbányai Filmszemlén, örömét lelné a filmkészítésben, ha színvonalas, szép munkák születnének, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot elsősorban azoknak, akik most első filmjüket készítik.

Témaválasztás

Mind a négy témában várjuk munkádat, de témánként csak 1 filmet lehet nevezni. Érdemes először elgondolkodni a témán, utána kitalálni a történetet, magadban felépíteni, hogy mit szeretnél leforgatni, milyen képeket szeretnél felvenni, esetleg fotókat használnál, akarsz-e valakivel riportot készíteni, milyen zene illik leginkább a választott történethez, hogy több napszakban szeretnél-e felvételeket készíteni. Írhatsz egy rövid vázlatot is - ettől aztán nyugodtan el is térhetsz, ha végül jobb ötleted támad, de vezérfonalnak, hidd el, nem rossz.

Sőt: a vázlatod alapján ütemtervet is készíthetsz, hogy mikor - hol - mit szeretnél leforgatni.

Felkeresheted a Kőbányai Helytörténeti Gyűjteményt is, ahol biztosan találsz hasznos adalékokat a filmed színesítéséhez vagy segítséget a nevek, évszámok, helyek pontosításához.

Engedd szabadjára a fantáziád, vágj neki bátran, hidd el, nem tudod elrontani!

Mielőtt megnyomod a „piros gombot“...

A telefonod legyen feltöltve - nincs annál bosszantóbb, ha felvétel közben lemerül.

Szabadban történő forgatás előtt nézd meg az időjárás előrejelzést! Elkeserítő tud lenni, ha egy ilyen kalandot elmos az eső.

Ha riport is készül, a telefonját mindenki kapcsolja ki vagy csendesítse le - mert biztos, hogy a legrosszabbkor fog megszólalni. Ez egyébként minden forgatási helyzetre igaz, szóval általában forgatás előtt érdemes lenémítani a készüléket, mindenkinek. A beszélgetés felvételéhez a csöndes helyek a legjobbak - nem árt, ha mindenki hallja és érti a mesélőt.

Szánj elég időt a forgatásra! Lehet, hogy amiről úgy gondoltad, hogy csak 10 perc, egy órába is beletelik, vagy akár támadhat új ötleted, bármi történhet - félbehagyni, összecsapni semmit nem jó. Ez most arról szól, hogy valami szépet fogsz alkotni, vagyis ne siess...!

Ha már az idő szóba került...

A filmed elkészítését ne hagyd az utolsó percre! Hallottál már Murphyről? Ő a Kisördög földi helytartója és az a feladata, hogy megtréfáljon, hogy „valami közbejöjjön“ és nagyon jókat szokott kuncogni. Szóval úgy tervezz, hogy mindenre, amit szeretnél megvalósítani, legyen elég idő! Ne feledd: a pályázatodnak legkésőbb október 29-éig kell beérkeznie.

...és akkor forog...

Kitaláltad a filmed, mindent előkészítettél - nincs más hátra, felvétel indul. Ha belenézel a kamerába, egy új világ tárul fel előtted, sok mindent meglátsz majd, amit eddig nem - ezt a rutinosabbak már átélték és azt is tudják, hogy érdemes többet felvenni, mint amit eredetileg a filmbe szántál - hidd el, később jól jöhet. Ismételj meg bátran egy-egy felvételt, ha nem vagy benne biztos (ha biztos vagy benne, akkor sem árt), a profik is ezt teszik.

Mindent leforgattam...(?)

Ez a kaland következő fejezete és nagyon izgalmas...! Először nézd végig a felvett anyagot, válogasd ki a legszebb, legjobb részeket! Ha nem abban a sorrendben vetted fel, ahogy a kész filmben tervezted, tedd sorba, szerkeszd meg, álljon össze a történet. Azokat a részeket se töröld véglegesen, amik elsőre nem tetszenek, lehet, hogy lesz bennük pár hasznos kocka.

Hogy hogyan vágd meg, tedd még szebbé a filmedet? A „Gugli“ (vagyis Google) jó barátod! Számtalan egyszerűen kezelhető programot találsz számítógépre, laptopra és telefonra is.

Fontos, hogy a filmednek legyen címe: ezt írd ki az elejére és a végén pedig szerepeljen a neved, ha többen készítettétek, az alkotó csoport valamennyi tagját és segítőjét is szerepeltessétek!

Még valami. Ha úgy érzed, elkészültél, két-három napra tedd félre a művedet, utána nézd meg újból! Lehet, hogy lesz egy-két apróság, amit megváltoztatnál, akár forgatnál is még valamit hozzá...

Elkészült a mű...

Nos, ha tényleg kész, a filmet mentsd ki Mp4 formátumba és küldd el a NEVEZÉS menüpontban leírtak szerint!

HASZNOS IDŐTÖLTÉST, SOK SIKERT KÍVÁNUNK!A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom