Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
Egyéb helyszín: - részletek a programleírásban  2021. január 07.  Csütörtök  08:00 óra

Online kézműves foglalkozás - Mandala készítés otthon

A MANDALÁKRÓL…

A mandala szó a szanszkrit nyelvből származik, jelentése kör, korong. Kínában, Japánban és Tibetben az imádság, a meditáció szimbólumaiként használják a szent emberek. A mandalák a világegyetem különböző aspektusait képviselik, ezért nem egyszerű rajzok, vagy fali díszek. A legtöbb ember számára, és a keleti kultúrákban szimbolikus jelentéssel bírnak. Meditációkhoz kiválóan használható, elkészítése megnyugtat, boldogabbá tesz. Szimbólumokat lehet benne elhelyezni, a léleknek, szellemnek megfelelőt, lehet előtte imádkozni, rituálék elvégzéséhez is alkalmazható, természetesen mindig odaillő mandalát kell a központba helyezni.

 

„A hinduizmusban és a buddhizmusban az a meggyőződés, hogy a mandala végigvezeti a hívőt az univerzum átváltozásának folyamatán. A mandalába való belépés és annak a központja felé haladás megmutatja az utat a szenvedésből az örömbe és a boldogságba.”

 

A mandalák jelentése a motívum színei, árnyalatai szerint

Sárga motívumok: vidámság, nyitottság, fogékonyság, szellemi intelligencia, a barátság színe

Kék motívumok:  ellazulás, védelem, harmónia, békés hidegség 

Rózsaszín: lelki érzékenység, sebezhetőség, gyógyulás

Piros motívumok: változás, szerelem, tüzesség, szenvedély, szexualitás

Bíbor motívumok: megszerzett bölcsesség, maximalizmus, empátia, az Univerzum jelei, sugallatok, megérzések

Narancs motívumok: Nap energia, siker, vitalitás, boldogság

Zöld motívumok: gyógyulás, gyógyítás, hit, remény, bizalom, nyugalom, béke, természetesség, fejlődés, emberi kapcsolatok

Barna motívumok: a föld szeretete, biztonság, stabilitás, természet

Ezüst motívumok:  érzék fölöttiség, természetfölötti képességek jelenléte, spiritualitás

Fehér motívumok: tisztaság, tökéletesség

Fekete motívumok: mágia, okkultizmus, megérzések, újjászületés, a „világegyetem”

Szürke motívumok: szeretet, szelídség, lelki gyógyulás, letisztultság, puritánság

 

Mandalákat nagyon sokféle módon készíthetünk, festve, pontozva, gyöngyökkel kirakva, selyemre rajzolva stb. Homokból és termésekből, levelekből a földre is készíthetünk mandalákat, körbe lehet ülni, és csoportosan így meditálni. Rendkívül nyugtató hatású az elkészítésük, bármilyen módszert is alkalmazunk. Elkészítésének egyetlen szabálya az, hogy mindig a kör középpontjával kezdjük a motívumok rajzolását és színezését, és folyamatosan a kör széle felé haladunk.

 

GYÖNGYMANDALA KÉSZÍTÉS HÁZILAG

 

HOZZÁVALÓK:

1 db kapcsos képkeret (bármilyen méretű, egy a fontos, hogy üveglap legyen benne)

kásagyöngyök szabadon választott színekben

nagyobb méretű gyöngyök

vizes alapú ragasztó

fekete alkoholos filc, vagy üvegfesték kontúr

színes  strasszkövek

1.      A gyöngymandala készítését a motívum előrajzolásával kezdjük, az üveglap alá helyezzük az előre megszerkesztett mandalát, és alkoholos filccel, vagy üvegfesték kontúrral átrajzoljuk az üveglapra.

2.      A ragasztót felkenjük arra a motívumra, amit ki akarunk rakni gyönggyel. (ugye fontos, hogy a középponti motívum legyen az első, amit kitöltünk!!!)

3.      A ragasztózott felületre rászórunk annyi gyöngyöt, amennyi szépen teljesen kitölti a motívumot (sózásos mozdulattal szórjuk óvatosan a gyöngyöket, mert villámgyorsan szétgurulnak)

4.      Ezt folytatjuk addig, amíg az egész mandala el nem készül. A strasszköveket, nagyobb gyöngyöket is beleilleszthetjük a képbe, ízlés szerint, ahová akarjuk. Az a lényeg, hogy mindenképpen a rajzolt vonalak között maradjunk a gyöngyökkel. Ez olyan, mint amikor azt mondjuk, ne menjünk ki a vonalból színezés közben! Egy ceruzával, az olló hegyével, pálcikával egyszerűen a helyükre igazítjuk a gyöngyöket.

5.      Száradás után a mandala képet visszahelyezzük a keretbe, és kitehetjük a falra, vagy az asztalunkra, nagyon jó energiát ad a munkához, tanuláshoz.

 

JÓ MANDALÁZÁST ÉS SZÓRAKOZÁST KÍVÁN: Kires Ica néniJegyár:
A belépés díjtalan!
A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom