A Helytörténeti Gyűjtemény a Füzér utca 32. szám alatt található, a helyi védettséget élvező épületet a Kőbányai Önkormányzat jórészt saját erőből újíttatta fel a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A gyűjtemény rendszeres otthont ad előadásoknak, kerületi programoknak, rendezvényterme számos alkalomra akár bérelhető is.

1102 Budapest, Füzér utca 32.

Telefon: (+36-1) 261-5569

E-mail: verbai.lajos@korosi.org

 

A Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása a muzeológia hagyományos és modern eszközeit felhasználva mutatja be Kőbánya két aranykorát. Az első kiállítótérben a 19. század első felének felvirágzásával ismerkedhetnek meg a látogatók. A másik terem pedig a dualizmus idején kezdődött iparosítás eredményeit mutatja be egy-egy emblematikus gyár történetén keresztül. Az előzményeket és a köztes időszakot kisfilmek foglalják össze. A tárlat a második világháborúval zárul.

A Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállításának szakmai koncepcióját Népessy Noémi dolgozta ki. Az elismert szakember meggyőződése, hogy egy helytörténeti gyűjtemény elsődleges feladata az, hogy időszaki tárlatokkal mutassa be azokat a korokat, amelyeket az állandó kiállítás nem érint. Kőbányán minden feltétel megvan a történetmeséléshez. A gyűjtemény, amelyet a helyiek adtak össze, igen gazdag, és időről időre gyarapodik, legutóbb egy teljes hentesbolt berendezését ajánlották fel. A kerület múltjának feltárásában a helytörténészek bőséges fényképgyűjteményre is támaszkodhatnak. A Kőbányai Fotóklub tagjai elhivatottan dokumentálták az elmúlt évtizedeket, amivel művészi értéket is képviselő vizuális örökséget hagytak az utókorra.

A Helytörténeti Gyűjtemény interaktív attrakciókkal segíti a kőbányai identitás kialakulását a gyermekekben, akik a kerület múltját egyedi játék segítségével ismerhetik meg. A digitális tér fejlesztését Ruttkay Zsófia egyetemi docens irányította. A 19. század végét idéző fényképészterem már nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is maradandó élményt ad. Az enteriőrt a kőbányai Fényképész Önképző Egylet egykori könyvtárosa, Schmidt Ágoston műterme ihlette. Az érdeklődők 21. századi technikával örökíthetik meg látogatásukat, majd a fotót el is küldhetik maguknak.

A Helytörténeti Gyűjtemény a Füzér utca 32. szám alatt található, a helyi védettséget élvező épületet a Kőbányai Önkormányzat jórészt saját erőből újíttatta fel a Fővárosi Önkormányzat támogatásával. A gyűjtemény rendszeres otthont ad előadásoknak, kerületi programoknak, rendezvényterme számos alkalomra akár bérelhető is. 1102 Budapest, Füzér utca 32. Telefon: (+36-1) 261-5569 E-mail: verbai.lajos@korosi.org   A Helytörténeti Gyűjtemény[…]