Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
Egyéb helyszín: - részletek a programleírásban  2020. augusztus 27.  Csütörtök  08:00 óra

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

Kedves Látogatónk!

A helyi közösség jogos igénye volt, hogy lakóhelyének gazdag történelme a kőbányai identitás és annak emlékei méltó körülmények között, egy muzeális célra kialakított önálló épületben kerüljenek bemutatásra. Szeptember 1-től új helyünkön, a Füzér utca 32. szám alatt továbbra is megpróbálunk a régiről újat, újszerűen mondani.

 

NYITVATARTÁS: A pandémiás helyzetre való tekintettel a gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható 2020. december 31-ig, Köszönjük megértésüket.

 

Gyűjteményünk csak széleskörű társadalmi összefogással és akarattal jöhetett létre, amelynek látványos produktumai kiállításaink:

BELÉPŐJEGYEK ÁRAI AZ ALÁBBI DOKUMENTUMBAN TEKINTHETŐK MEG:

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény BELÉPŐJEGYEIK ÁRAI.pdf

 

Állandó kiállításunk:

 

KŐBÁNYA ARANYKORA

A tárlat alapvetően két nagyobb tematikai egységből áll, amely az 1840-es évektől követi nyomon Kőbánya életét egészen a XX. század közepéig. Ezen belül ismerhetik meg a látogatók a polgárosodó település kiépülését – első aranykorát – a kőfejtés, szőlőművelés, sertéshizlalás és vasúttörténet útján, majd Kőbánya híres és országosan is kimagasló ipara kerül a középpontba. E két tematikai egységet egészítik ki a helység több ezer éves históriáját feldolgozó filmvetítő modulok, ahol kisfilmek segítik az egymásra épülő múlt megismerését és megértését.

A közönségbarát és látogatóközpontú helytörténeti kiállítást, egyedi tervezésű interaktív elemek gazdagítják, amelyek új élményeket nyújtanak minden korosztály számára. Kuriózumnak számít az egykori kőbányai fényképész Schmidt Ágoston berendezett műhelye, ahol korabeli ruhákba bújva örökíthetik meg a látogatók önmagukat.

Mivel egyetlen kiállítás sem lehet teljes, ezért állandó Kőbánya-történeti kiállításunk mellett időszaki kiállításokat rendezünk, melyeken egy-egy részterületet alaposabban is bemutatunk.

 

Jelenleg a Drasche – téglától a porcelánig című időszaki kiállítást tekintheti meg.

A kiállítás röviden ismerteti a Drasche gyár történetét. Széleskörű példákon keresztül – magángyűjtemények anyagára is támaszkodva- bemutatja a gyár termékeit: a tégla- és burkolóanyag-gyártást, az ipari- és a díszporcelánokat.

 

 Jegyár:
Felnőtt teljesárú 600 Ft, kedvezményes felnőtt/ifjúsági 300 Ft, teljesárú csoportjegy 5.000 Ft, tárlatvezetési díj 5.000 Ft. Részletek a mellékletben!
A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom