Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
2021. augusztus 02.  Hétfő  08:00 óra

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

Kedves Látogatónk!

A helyi közösség jogos igénye volt, hogy lakóhelyének gazdag történelme a kőbányai identitás és annak emlékei méltó körülmények között, egy muzeális célra kialakított önálló épületben kerüljenek bemutatásra. Új helyünkön, a Füzér utca 32. szám alatt továbbra is megpróbálunk a régiről újat, újszerűen mondani.

 

NYITVATARTÁS: 

 

GYŰJTEMÉNYÜNK AZ ÜNNEPEK ALATT DECEMBER 17-ÉTŐL JANUÁR 2-ÁIG NEM LÁTOGATHATÓ! Boldog, békés ünnepeket kívánunk!

 

Kedden és szerdán 10 és 14 óra között, csütörtökön 14 és 18 óra között, szombaton 9 és 13 óra között a kiállítások látogatóit várjuk előzetes bejelentkezés alapján! (bejelentkezés a foldenyi.krisztina@korosi.org e-mail címen lehetséges!)

Gyűjteményünk csak széleskörű társadalmi összefogással és akarattal jöhetett létre, amelynek látványos produktumai kiállításaink:

BELÉPŐJEGYEK ÁRAI AZ ALÁBBI DOKUMENTUMBAN TEKINTHETŐK MEG:

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény BELÉPŐJEGYEIK ÁRAI.pdf

 

Állandó kiállításunk:

 

KŐBÁNYA ARANYKORA

A tárlat alapvetően két nagyobb tematikai egységből áll, amely az 1840-es évektől követi nyomon Kőbánya életét egészen a XX. század közepéig. Ezen belül ismerhetik meg a látogatók a polgárosodó település kiépülését – első aranykorát – a kőfejtés, szőlőművelés, sertéshizlalás és vasúttörténet útján, majd Kőbánya híres és országosan is kimagasló ipara kerül a középpontba. E két tematikai egységet egészítik ki a helység több ezer éves históriáját feldolgozó filmvetítő modulok, ahol kisfilmek segítik az egymásra épülő múlt megismerését és megértését.

A közönségbarát és látogatóközpontú helytörténeti kiállítást, egyedi tervezésű interaktív elemek gazdagítják, amelyek új élményeket nyújtanak minden korosztály számára. Kuriózumnak számít az egykori kőbányai fényképész Schmidt Ágoston berendezett műhelye, ahol korabeli ruhákba bújva örökíthetik meg a látogatók önmagukat.

Mivel egyetlen kiállítás sem lehet teljes, ezért állandó Kőbánya-történeti kiállításunk mellett időszaki kiállításokat rendezünk, melyeken egy-egy részterületet alaposabban is bemutatunk.

 

Jelenleg a Kőbányai maszekok című időszaki kiállítás tekinthető meg.

Kőbánya a XIX. század végétől, mint nagyipari központ volt ismert. A városrész egyedülállóan gyors fejlődésében viszont kiemelkedő szerepe volt a kisiparosoknak, kiskereskedőknek, szolgáltatóknak. Miközben múltunk feldolgozásánál a figyelem a nagyiparra hárult, szinte nyomtalanul eltűntek e sajátos világ emlékei. A kiállítás a kőbányai kisiparosok, kiskereskedők munkaeszközeit mutatja be.

 

 



A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.
Elfogadom